Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

ZOSTAŃ MISTRZEM DOBRYCH MANIER...

Utworzono dnia 06.05.2020
Czcionka:

Drodzy czytelnicy!!!
W ramach obchodów tegorocznego Tygodnia Bibliotek kierujemy pierwsze zadanie dla Was. Na dzień 8 maja 2020 roku przygotowany został test do rozwiązania, dotyczący zasad savoir - vivre. Rozwiązane testy można wysyłać na adres biblioteka@pakoslaw. com ( test do wydruku stanowi załącznik do artykułu).
Mam nadzieję, że pytania nie okażą się zbyt trudne. Możecie dzielić się z nami swoimi spostrzeżeniami.
Oto test, który pozwoli Państwu zorientować się w jakim stopniu znacie etykietę. Niech każdy z nas zostanie MISTRZEM DOBRYCH MANIER:) Życzymy powodzenia !!!

1. Czy można założyć koszulę z krótkim rękawem pod marynarkę?
a. tak
b. nie
c. tylko latem

2. Czy można założyć krawat do koszuli z krótkim rękawem?
a. tak
b. nie
c. tylko krawat sportowy

3. W ubiorze sportowym we wzorki może być:
a. wszystkie elementy ubioru
b. spodnie i marynarka
c. koszula i krawat
d. tylko jeden element ubioru
e. krawat i marynarka

4. Gdy sięgamy na przyjęciu po chleb bierzemy go:
a. ręką
b. swoim widelcem
c. przeznaczonym do tego widelcem
d. przez serwetkę

5. Chleb, który wzięliśmy z koszyka stojącego na stole:
a. kładziemy na brzegu swojego talerza
b. kładziemy na specjalnie do tego przeznaczonym talerzyku
c. trzymamy cały czas w ręku
d. kładziemy na serwetce obok naszego talerza

6. Kobieta, gdy siada do stołu małą torebkę:
a. kładzie na kolanach
b. wiesza na poręczy krzesła
c. stawia na stole
d. kładzie na podłodze obok krzesła lub pod krzesłem

7. Kobieta, gdy siada do stołu dużą torebkę:
a. kładzie na kolanach
b. wiesza na poręczy krzesła
c. stawia na stole
d. kładzie na podłodze obok krzesła lub pod krzesłem

8. Mężczyzna zakłada do ubioru wizytowego
a. tylko sznurowane półbuty ze skóry
b. każdy typ półbutów, również nie sznurowane np. mokasyny
c. tylko półbuty sznurowane ze skóry lub z zamszu

9. Do garnituru ciemnoszarego mężczyzna może założyć:
a. tylko buty czarne
b. tylko brązowe
c. czarne lub brązowe
d. brązowe lub w kolorze garnituru
e. w kolorze garnituru

10. Krawat wiążemy w ten sposób, by:
a. jego trójkąt był na poziomie paska do spodni
b. jego trójkąt był na poziomie 10 cm powyżej paska do spodni
c. jego trójkąt był na poziomie 10 cm poniżej paska do spodni
d. obojętne czy a. czy b. czy c.

11. Przed wieczorem spódnice i sukienki muszą sięgać:
a. obojętna jest ich długość
b. powinny być po prostu krótkie
c. najwyżej 6 cm poniżej kolana, a ich najkrótsza długość ma być do 6 cm powyżej kolana
d. powinny być zawsze poniżej kolan

12. W męskiej kamizelce:
a. zapinamy wszystkie guziki
b. nie zapinamy dolnego guzika
c. nie zapinamy dwóch dolnych guzików
d. nie zapinamy górnego guzika

13. Gdy jest bardzo gorąco kobieta:
a. może przyjść do pracy z gołymi nogami
b. musi przyjść w rajstopach
c. to zależy od okoliczności

14. Gdy mężczyzna ma na sobie marynarkę z trzema guzikami, to gdy stoi muszą być zapięte:
a. wszystkie guziki
b. górny guzik
c. dwa górne guziki
d. guzik środkowy
e. albo wszystkie guziki albo guzik środkowy
f. albo guzik środkowy albo dwa górne guziki.

15. Kobieta powinna zasłaniać ramiona, plecy i dekolt:
a. zimą
b. wieczorem
c. w dzień
d. rano

16. Gdy mężczyzna i kobieta stoją pod parasolem powinni stać w sposób następujący:
a. przodem do siebie
b. bokiem do siebie
c. kobieta za mężczyzną
d. mężczyzna za kobietą

17. Sosem można polać:
a. tylko kartofle
b. tylko mięso
c. tylko warzywa
d. warzywa i kartofle
e. kartofle i mięso
f. wszystko

18. Nie wolno nam żuć gumy:
a. w sytuacjach uroczystych
b. w pomieszczeniach zamkniętych
c. w obecności innych osób
d. witając się z kimś
e. podczas rozmowy z kimś


19. Jeżeli jest gorąco możemy zdjąć marynarkę w niektórych sytuacjach, gdy:
a. mamy pod spodem koszulę
b. mamy pod spodem kamizelkę
c. mamy pod spodem koszulę lub kamizelkę

20. Spodnie do fraka powinny być na:
a. na pasku
b. na szelkach
c. obojętne

21. Rozmowę telefoniczną kończy:
a. ten kto ją zaczął
b. ten do kogo dzwoniono
c. osoba starsza
d. ten komu się bardziej spieszy

22. Skrót „p. f” na wizytówce znaczy:
a. z pożegnaniem
b. z wyrazami współczucia
c. z podziękowaniem
d. z powinszowaniem imienin

23. Szmizjerka to:
a. typ torebki damskiej
b. suknia bez przecięcia talii i bez paska oraz bez rękawów, z reguły dłuższa, opinająca ciało i wąska w całej sylwetce
c. luźna, nie przecięta w pasie sukienka całodzienna o prostym fasonie zapinana na 3-4 guziki lub zapinana na guziki od góry do dołu z wyłożonym kołnierzykiem
d. typ garsonki

24. Kieliszek do wina białego trzymamy za:
a. nóżkę
b. czaszę
c. jeżeli jest mniejszy i lżejszy za nóżkę, a jeżeli duży i cięższy to za czaszę

25. Pierogi jemy:
a. samym widelcem
b. nożem i widelcem

26. Po wejściu do mieszkania znajomych:
a. witamy się i rozbieramy
b. rozbieramy się i witamy
c. rozbieramy się, przechodzimy do pokoju i się witamy

27. Gdy podczas jedzenia w restauracji upadnie kobiecie na podłogę widelec:
a. sama go podnosi
b. podnosi go towarzyszący jej mężczyzna
c. mężczyzna wzywa kelnera i ten podnosi widelec
d. obojętne kto go podnosi

 

28. W ramach procedury związanej z proszeniem kobiety do tańca, tańczeniem i odprowadzaniem jej na miejsce mężczyzna wykonuje:
a. dwa ukłony
b. trzy
c. cztery
d. pięć
e. sześć

29. Jesteś świeżo upieczonym absolwentem uniwersytetu na przyjęciu rozmawiasz z nieznanym sobie dotąd profesorem; wręczasz mu wizytówkę:
a. na początku rozmowy
b. na jej końcu
c. tylko wtedy, gdy cię o to poprosi

30. Na zaproszeniu na przyjęcie widnieje napis – „habit”; oznacza on, że masz założyć:
a. czarny garnitur
b. smoking
c. frak
d. strój dowolny

31. Które ryby zjadamy bez użycia specjalnych sztućców do ryb?
a. pstrągi
b. śledzie matjasy
c. plaster wędzonego łososia
d. węgorze
e. filet z dorsza
f. filet z soli

32. Jedząc zupę wkładamy łyżkę do ust:
a. bokiem
b. czubkiem
c. obojętnie

33. Na przejęciu zorganizowanym w naszym domu zaproszone, zaprzyjaźnione od wielu lat z nami małżeństwa:
a. usadzamy obok siebie
b. rozdzielamy je
c. to zależy od okoliczności

34. Pijąc kawę na stojąco podnosimy filiżankę do ust:
a. bez talerzyka
b. razem z talerzykiem
c. obojętnie

35. Napoleonkę jemy:
a. łyżeczką
b. widelczykiem
c. łyżeczką i widelczykiem

36. Do obiadu mamy przygotowane wino w pięknych, ozdobnych butelkach:
a. stawiamy je na stole
b. stawiamy je na specjalnym stoliku
c. przelewamy je do karafek i karafki stawiamy na stole
d. przelewamy je do karafek i karafki stawiamy na specjalnym stoliku

37. Jesteś abstynentem lub kierowcą. Podczas toastu podnosisz do góry:
a. kieliszek wina
b. kieliszek z wodą
c. szklaneczkę z sokiem
d. niczego nie podnosisz

Zdjęcia - źródło internetowe
I jak sobie poradziliście? Które z pytań sprawiło najwięcej trudności?, a może wszystkie były łatwe? 

Agnieszka Jeziorska

ZAŁĄCZNIKI:

TEST

Utworzono dnia 06.05.2020, 14:17