Dla najmłodszych smakoszy czekolady, oprócz dzisiejszej porcji słodkiego przysmaku podaję link do piosenki Czekolada oraz kilka słodkich kolorowanek.
https://www.youtube.com/watch?v=H4xzx6pt6uk
Czekolada - kochamy ją absolutnie wszyscy: gorzką, mleczną, białą, z orzechami lub nadzieniem, dostępnych opcji jest mnóstwo.
Mało, który wyrób ma taką moc i tak uzależnia jak czekolada. To właśnie dzisiaj 7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady
Warto przyjrzeć się najważniejszemu składnikowi czekolady, jakim jest kakaowiec, a raczej jego ziarna. To od nich wszystko się zaczyna. Nie, na drzewie nie rosną tabliczki czekolady, choć wielu by tego chciało. Kakaowiec nawet nie jest brązowy. To zwykłe drzewo, które owocuje, a żeby dostać się do jego nasion, trzeba obrać owoc z grubej łupiny. To właśnie z ziaren kakaowca wytwarza się proszek oraz masło kakaowe, a następnie czekoladę. Czekolada pojawiła się w Europie na początku XVI w., jako pierwsi pili ją Majowie i Aztekowie. Starożytni Majowie używali ziaren kakaowca, jako środka płatniczego, sam napój był zaś przeznaczony tylko dla królów. Dziś rozkosze jedzenia czekolady mogą docenić wszyscy i mimo że czekolada jest produktem wysokokalorycznym, jej jedzenie ma wiele zalet.
Naukowcy wciąż badają dobroczynny wpływ czekolady na nasze samopoczucie. Czekolada zwiększa produkcję hormonów szczęścia, pobudza, dostarcza energii, a nawet zwiększa odporność na infekcje, a przy tym jest taka pyszna. Dzisiaj chyba żadnego łakomczucha nie trzeba zachęcać do świętowania. Smacznego!!!
Dla najmłodszych smakoszy czekolady, oprócz dzisiejszej porcji słodkiego przysmaku podaję link do piosenki Czekolada oraz kilka słodkich kolorowanek.
Elżbieta Hauza
A oto jak powstaje wasz ulubiony przysmak!